Stermodules

In deze modules prikkel je je motivatie en leer je dingen die je anders nooit had geleerd. Zes weken lang ga jij aan de slag met een onderwerp van jouw keuze. Kies er één, twee en misschien wel meer…

In de week voor de kerstvakantie kun je je in Som inschrijven voor de stermodules. De stermodules starten in de week van 4 januari 2021.

stermodules

Bewegingsonderwijs

Adem in, adem uit!  psss dinsdag
Wil je je beter leren focussen, ontdekken wat jij kan en wil je graag sterker in schoenen staan? Hier gaan we bewegend mee aan het werk. Denk aan karate, yoga, zelfverdediging en mindfulness.

Circus  vlbh dinsdag
Op naar een voorstelling! Jongleren, springen, bal-lopen, balanceren en trucs met de diabolo. Samen met de groep gaan jullie er iets moois van maken.

Hoe fit ben jij?  bnmd dinsdag | vlbh woensdag
Uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie. Ga de uitdaging aan en verbeter jezelf.

Training krijgen en leren geven  lont maandag
Ervaar een aantal trainingen van verschillende sporten. Ook leer je zelf een training te maken en te geven.

Trefbalspelen  psss maandag
Jullie kennen vast allemaal het spel trefbal, maar wisten jullie dat dit een officiële sport is? In deze module gaan we kijken welke vaardigheden er bij dit spel horen en zullen we onze eigen trefbalvormen spelen en ontwikkelen. Bovenal gaan we heel veel trefballen!

Vechtsporten  slkl donderdag | bnmd vrijdag
Je gaat o.a. ervaren hoe het is om echt te boksen tegen elkaar. Je komt erachter dat het niet zomaar een potje vechten is, maar dat het allemaal draait om … Benieuwd wat dat is, doe vooral mee!

Duits

Goethe-Zertifikat A2 (voor klas 2)  krnh woensdag
Let op: deze stermodule duurt 2 periodes! Als je denkt dat Duits een belangrijke investering is voor je toekomst, schrijf je dan in voor deze module. Wie weet wil je later wel gaan studeren aan een Duitse universiteit. Het is dan handig dat je een Goethe-certificaat hebt. Het examen dat aan het eind van de module wordt afgenomen is vergelijkbaar met het Goethe-examen. I.v.m. de kosten is dit examen niet officiëel. Bij de vervolgmodule op B1-niveau kun je wel het officiële examen doen. Also, mach mit und trag dich hier ein!

Klassieke culturele vorming

Ken je Klassieken  krhd maandag
Verdieping Grieks en Latijn, taal en cultuur

Mens & wereld

1940-1945… een tijd om nooit te vergeten  lntn maandag | gssf vrijdag
In deze stermodule komt een periode van de geschiedenis aan de orde die grote invloed heeft gehad op Europa en de wereld na 1945. Je kunt jezelf allerlei vragen stellen over deze periode. Bijvoorbeeld: Waarom kwam er oorlog? Wat heeft W.O.I te maken met W.O.II? Welke invloed had W.O.II op de ontwikkelingen na 1945? Wat betekende de oorlog voor bijvoorbeeld de mensen in Zutphen? Wat betekende vijf jaar oorlog voor de Nederlandse burgers? Had deze oorlog voorkomen kunnen worden? Wellicht heb je zelf vragen die je zou willen onderzoeken, ook daar is ruimte voor! Wat leer jij van dit stuk geschiedenis? Aan de hand van verschillende bronnen probeer je antwoord te vinden op je vragen. Lijkt je dat wat, dan is deze stermodule zeker een aanrader!

Start je eigen onderneming  hdns maandag + dinsdag
Start je eigen bedrijf. Deze module krijg je uitleg van echte ondernemers die in de les komen vertellen over hoe ze hun bedrijf zijn gestart en wat er allemaal bij komt kijken. Ook geven ze tips en kun je met ze in gesprek. Je leert de basis van hoe een onderneming in elkaar zit en hoe je weet of je dikke winst maakt of juist langzaam failliet gaat. Als we na 6 bijeenkomsten klaar zijn dan heb je in de basis een opzet voor een eigen bedrijf klaar met een bedrijfsplan.

Onderzoeken & ontwerpen

Eurekacup: Defensie (voor klas 2)  brnh woensdag
Let op: deze stermodule duurt twee periodes. Tijdens missies van Defensie is het van belang dat militairen te allen tijde weten waar ze zich bevinden. Helaas is GPS op basis van satellieten niet altijd beschikbaar. Aan jullie de taak om een systeem te ontwerpen waarmee je zonder satellieten toch kunt navigeren.

Eurekacup: Rijkswaterstaat  bawc woensdag
Let op: deze stermodule duurt twee periodes. De natuur en het water hebben een grote invloed op stormvloedkeringen en zullen deze langzaam aantasten. Bij deze opdracht ga je een drone ontwerpen voor boven én onder water die data verzamelt over de invloed van het water en de natuur op de stormvloedkeringen.

Informatie ontwerpen  rojj maandag
Hoe maak je data aantrekkelijk? In deze stermodule leer je datavisualisaties lezen en aan de hand van jouw o&o module een infographic ontwerpen. Door iedere week het proces van de ontwerpcyclus te doorlopen kom je tot een infographic die jouw oplossing visueel uitlegt. Het is hierbij de bedoeling dat je aan een individueel ontwerp werkt, maar leert van, door en met elkaar.

Basisbiologie  lvnj dinsdag + donderdag
We gaan aan de slag met microscopen en zoomen ver in. Zo ver dat je cellen kunt zien. Zoom je mee?

Dierenhotel  vnjd dinsdag
In onze tuinen leven veel dieren. Denk aan verschillende insecten, vogels en misschien wel een egelfamilie! Bij deze stermodule ontdek je welke levensbehoeftes deze dieren hebben en ga je een passend onderkomen voor ze maken. Onderzoek en bouw jij mee?

Wiskunde

Algebraïsche vaardigheden (niveau klas 3)  jcbt donderdag
Tijdens deze stermodule gaan we kijken naar kwadratische en lineaire problemen. Deze problemen gaan we met behulp van algebra (rekenen met letters) oplossen. Je krijgt te maken met grafieken, vergelijkingen, rekenen met variabelen/parameters, realistische voorbeelden van de praktijk en nog veel meer!

Denksporten  slkl maandag
Hou je van puzzelen en wiskundige raadsels, dan is deze stermodule echt wat voor jou.

(Cambridge) English

CE: British and American culture  gbda maandag
What makes the U.S. and the U.K. so different and interesting? Find out in this class!

CE: History of the U.S  vrdm woensdag
When was slavery abolished? Who was the first president? You will find out in this crash course about the events that shaped the U.S.A.

CE Reading and Writing short stories  wnnm dinsdag 
In this class we will read some short stories together and attempt to write our own!

CE Speaking part 1  vrdm maandag | krnm woensdag
Do you want to speak like a local? In this class we will talk, talk, talk (in English)!

Starters (voor klas 1)  krnm dinsdag
Is English still a bit of a mystery to you? Join this class and start at the very beginning.

Filosofie

Filosofie  cstr woensdag
Verlang jij naar meer kennis en wijsheid? Tijdens deze module gaan we nadenken en discussieren over vragen over de essentie van wetenschap en kennis zoals: Wanneer weet je iets zeker? Wat betekent ‘waarheid’? Is er een waarheid of zijn er alleen meningen?

Koken

Koken volgens de seizoenen  brdc maandag
Het is winter en het vriest buiten. Maar toch groeit er nog van alles op het land! De lessenreeks begint met een excursie naar een groenteteler. Daar krijgen we uitleg en oogsten we ingrediënten. In de vervolglessen gaan we hiermee koken. Na deze stermodule kook jij de sterren van de hemel!

Ecologische footprint en voedsel  rkri woensdag
Wat hebben zij met elkaar te maken en hoe is het met de grootte van jouw footprint? We gaan tijdens deze stermodule op zoek naar antwoorden en sluiten af met een kookworkshop die wellicht onze footprint verkleint.

Kunst

Docu-dinsdag  jnkl dinsdag
Met dit koude weer is er toch eigenlijk niets heerlijkers dan samen op de bank te kruipen en een goede docu te kijken? Tijdens deze stermodule leer je kennismaken met verschillende types documentaires, die we met elkaar zullen bekijken en bespreken. Na een aantal documentaires bekeken te hebben gaan we ook zèlf aan de slag om een mini-docu te maken!

Draagbare kunst  hmlm woensdag
Kom bouwen, naaien, knippen, plakken en construeren en maak je eigen draagbare kunstobject/kostuum.

Eligant Orkest  lnda dinsdag
Speel jij een strijk- of blaasinstrument? Sluit je dan aan bij het Eligant Orkest. We bereiden ons voor op het spelen tijdens het Open Podium Eligant (Livestream) Concert.

Harry Potter  nwkn donderdag
Tovenaars verzamel u! We duiken in de magische wereld van Harry Potter, Wingardium Leviosa!

Kun je kunst maken samen met je computer?  hndi woensdag
Kunstenaar Merijn Bolink werkt samen met Artificiële Intelligentie (AI) om objecten te maken. In deze module laat je je inspireren door Merijn en ga je zelf onderzoeken wat Al is, waar het allemaal voor wordt gebruikt, je gaat met AI experimenteren en uiteindelijk maak je zelf een werk waarbij je samenwerkt met AI.

Open podium  lnda of nwkn maandag
Speel jij de sterren van de hemel? Zing jij als een nachtegaal? Laat je talent zien op het Open Podium. We organiseren een (livestream) concert! Zet jezelf in de spotlight en laat je horen! (bandwerk, eigen instrument, zingen, spelen, livestream, youtube, concert, open podium, talent). 

Sprookjes in beeld  zmrj dinsdag
Geïspireerd op sprookjes verbeeld je een eigentijds sprookje waarbij je gebruik maakt van druktechnieken. Misschien maak je wel je eigen prentenboek! Deze stermodule kan goed gecombineerd worden met de keuzemodule ‘Eigentijds sprookje’ van Nederlands.

Van oud naar nieuw  mnse maandag
Ontwerp een nieuw gebruiksvoorwerp, waarbij je gebruik maakt van oude materialen en/of bestaande ontwerpen. Misschien word jij wel de ontwerper van een nieuw bestek, een stoel of een sieraad!

Wees een ontdekkingsreiziger  hmlm donderdag
Experimenteer met verschillende mixed media materialen en technieken. Denk aan collage-technieken, etsen, stempelen, ect.

 

 

 

Nederlands

School en media  alte vrijdag
Werk je mee aan de nieuwe editie van de Elikrant? De enige echte schoolkrant van het Eligant, door en voor leerlingen.