Deze week is het de zesde week van thuiswerken en leren, de derde van onze online lessen. Een korte week, want morgen (donderdag 23 april) begint de meivakantie. Het is een andere meivakantie dan we met elkaar gehoopt hadden: veel vakanties in binnen- en buitenland zijn geannuleerd en dus zullen we met elkaar meer tijd thuis en in de buurt doorbrengen. Koningsdag is dit jaar veranderd in ‘Woningsdag’, waarbij we de vrijmarkten vanachter de computer vormgeven. Ook het bevrijdingsfeest, dit jaar extra speciaal omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd, is anders. Voor al deze nationale feestdagen is het wel weer mooi om te zien dat iedereen (om)denkt in mogelijkheden. Met elkaar maken we er wel speciale momenten van.

Van veel leerlingen hoorden we al dat ze door de situatie waarin we zitten een parallel trekken met hoe dat geweest moet zijn in de oorlog. Toen zaten kinderen wel vier jaar vast en waren beperkt in hun vrijheid. Lotte schreef een hele mooie brief aan een bevrijder, waarin zij dat gevoel verwoordde. Onder deze link kunnen jullie luisteren wat ze schreef.

We beginnen de meivakantie met prachtig weer. En gelukkig mogen we in Nederland gewoon naar buiten. Ons advies is: laat je schoolboeken dicht en je computer uit. Geniet van bijna twee weken geen school en rust lekker uit van al het harde werken van de afgelopen weken en de extra inspanningen door het afstandsonderwijs. Onze leerlingen hebben het echt super gedaan en dat mede dankzij jullie ouders. Complimenten daarvoor en vooral heel veel dank.

In het nieuws

Afgelopen weekend stond de week van collega Gijs Wasseveld in de krant. Veel herkenning in de groepsapp van ons team. Misschien herkennen jullie ook wel dingen 😉.

Vervolg afstandsonderwijs per 6 mei

De basisscholen starten na de meivakantie voorzichtig op en mogen weer naar school. Wij moeten helaas nog even geduld hebben.

We gaan op 6 mei verder met het online lesgeven. We volgen de ingezette weg met ingeroosterde online lessen en mogelijkheid om docenten vragen te stellen tijdens de vragenuurtjes. De kuntstvakken en bewegingsonderwijs trekken net als nu hun eigen plan met de speciale Coronamodules bij kunst en de challenges van BO via Instagram.

We spreken regelmatig met de leerlingenraad en ook andere leerlingen horen wij graag. Ze zijn over het algemeen positief over hoe het gaat. Vanuit het gesprek met de leerlingen en berichtjes van ouders gaan we met de volgende tips aan de slag:

  • We bespreken in het team de inhoud van onze online lessen en verbeteren dit gezamenlijk
  • Afsluitingen spreken we zoveel mogelijk na, voor zover dit ook online kan
  • Op ingeleverd werk krijg je altijd feedback

Doorstroom naar leerjaar 2

We krijgen vragen over de overgang van klas 1 naar 2. Na de meivakantie komen we hier uitgebreid op terug. Natuurlijk realiseren we ons dat het schooljaar anders loopt en daar houden we ook absoluut rekening mee.

Na deze vakantie zijn de basismodules voor alle leerlingen echt het uitgangspunt en dit zullen jullie ook terugzien in de nieuwe ‘vinklijst’. Wij kijken als team daarbij ook kritisch naar de hoeveelheid basismodules. Die was in sommige gevallen misschien al ietwat ambitieus, maar nu zullen we voor sommige vakken wellicht een gedeelte moeten schrappen of uitstellen. Uitgangspunt hierbij is dat we kijken naar hoe de gemiddelde leerling het lukt. Snelle en minder snelle leerlingen hebben we natuurlijk ook in het oog.

Mocht het sommige leerlingen niet lukken die basis dit jaar af te ronden, dan pakken we dat samen op in leerjaar 2. Wij zijn als school echt in de mogelijkheid om te differentiëren en maatwerk te leveren, daar hoeft u zich als ouder geen zorgen om te maken.

Het is belangrijk om te realiseren dat leerjaar 1 en 2 echt bij elkaar horen. Voor nu vinden we het belangrijk dat leerlingen kunnen genieten van de meivakantie en zich geen zorgen maken over school. Na de vakantie informeren wij jullie verder hierover. Heeft u vragen of zorgen, mail dan alstublieft naar m.vanloo@eligant.nl.

Focusdagen 6, 7 en 8 mei

De eerste drie dagen na de meivakantie (6, 7 en 8 mei) zijn focusdagen. Dit betekent ook dat vakantie echt vakantie is. Wat net niet afkwam voor de vakantie, maken leerlingen tijdens die dagen af. Vanzelfsprekend is er voor leerlingen die helemaal op schema liggen dan ook voldoende werk om mee verder te gaan, denk bijvoorbeeld aan de keuzemodules.

Maak er wat van!

Wout maakte een heel herkenbare rap die hij via YouTube deelde met zijn klas. Kinderen herkennen zich in deze rap, vinden het saai worden thuis en moeten doorzetten om er toch iets van te maken. Super Wout!

Diatoetsen

Om de ontwikkeling van onze leerlingen goed in kaart te brengen maken wij op school gebruik van Diatoetsen. Dit zijn digitale methode-onafhankelijke volgtoetsen voor de kernvakken (Nederlands, Engels en rekenen/wiskunde), waarmee de vordering van jullie kind gevolgd wordt op weg naar de bovenbouw. Dit is de tweede ronde Diatoetsen dit schooljaar.

Planning van de diatoetsen

Vanaf 12.30 uur staat de toets van die dag open. De leerling kan vervolgens op eigen tempo de toets maken. Het is verstandig elke dag de toets van die dag af te ronden. Leerlingen en ouders ontvangen voor de start nog uitgebreid informatie over hoe dit in zijn werk gaat.

Diatekst Nederlands11 mei
Diawoord Nederlands12 mei
Diaspel Nederlands13 mei
Diatekst Engels14 mei
Diawoord Engels15 mei
Diacijfer18 mei
Diawisk19 mei
Inhaalmoment20 mei


Eligantplanner

Na de meivakantie staat de nieuwe Eligantplanner (van mei- tot zomervakantie) online op onze website. Hierin kan digitaal gepland worden.

Verbouwing tweede verdieping

Ondanks de coronacrisis hebben we besloten om toch te starten met de verbouw van de tweede verdieping, en dan met name van de B- en C-vleugel van de school. De hele bèta-afdeling wordt opgeknapt en krijgt, naast een andere indeling met moderne apparatuur, ook een meer open uitstraling. Wanneer alles volgens plan verloopt, zijn de lokalen en studieruimtes bij de start van het nieuwe schooljaar gereed voor gebruik.

Schoolplein

Er is al een tijdje veel activiteit op ons schoolplein. Terwijl wij op afstand werken, reorganiseren de collega’s van het leerlingencentrum samen met een sterke ploeg het schoolplein. Het is wel belangrijk dat fietsen straks allemaal een stevige standaard hebben. Fijn als jullie daarvoor zorgen!


Personalia

Onze collega Pleun Krabbenborg komt tot en met de zomervakantie niet terug. Het herstel na de bevalling van dochter Sara duurt helaas veel langer. Gelukkig zijn de vervangers van Pleun bereid om de lessen en coachtaken te blijven waarnemen tot het einde van dit schooljaar.

Informatie van de GGD en geemeente

Via de GGD ontvingen we twee links voor ouders m.b.t. het coronavirus. Via deze links is er voor ouders allerlei informatie rondom opgroeien, opvoeden en gezondheid te vinden in deze tijden van thuisblijven. De GGD verwijst naar websites, waarvan ze weten dat deze up-to-date blijven.

https://mailchi.mp/2fc8b0bef750/ggdnogcorona-6913820

https://www.ggdnog.nl/kind-en-opvoeden/gezond-op-school/inspiratie-thuisonderwijs-tijdens-coronacrisis

Ook van de gemeente Zutphen kregen we informatie om met jullie te delen: er staat gedurende de vakantie altijd iemand voor de leerlingen klaar! Lees hiervoor de flyer ‘Hey hoe gaat het met jou’ en de pdf ‘Scholieren – onze superhelden’. Als je behoefte hebt aan meer informatie of contact wilt opnemen met een consulent, gebruik dan deze link.

Vrolijk de vakantie in

Klas 1b gaat de vakantie in na een actieve afsluitende dagstart; wie heeft als eerste zijn laarzen aan en een pot pindakaas in zijn hand! Het was een spektakel 😊.Team Eligant wenst iedereen een fijne meivakantie toe.

Blijf gezond allemaal! 🌞