Beste leerlingen en ouders,

Met elkaar wennen we aan onderwijs op afstand. Het is echt knap hoe de leerlingen meedenken en hoe ze thuis aan de slag gaan met schoolwerk. Fijn dat jullie als ouders daarin zo meewerken en helpen. Dank jullie wel daarvoor. 

We merken dat structuur heel belangrijk is. Een mooi voorbeeld kwam van de leerling die vertelde dat er tussen 7.30 en 8.30 ontbeten moest worden, van 9.00 – 11.00 uur ging iedereen aan het schoolwerk; van 11.00 – 12.30 zijn er thuis nog dingen die gedaan moeten; samen lunchen van 12.30 – 13.00 en dan nog tot 15.00 uur aan het werk. Hoewel het een strikt schema is, was deze leerling blij met de structuur en kon zij de weg prima vinden in de tot nu toe geboden digitale middelen. Zo vindt iedereen zijn eigen weg en zijn er vast veel van dit soort voorbeelden op te noemen. Die horen wij graag. Deel deze met ons door een e-mail te sturen aan s.vanderree@eligant.nl. Zo kunnen we delen met elkaar hoe we werken. Allicht inspireren we elkaar 😊. 

Met de collega’s zoeken we ook structuur en zo beginnen we dagelijks om 8.30 met een dagstart met het team. We delen ervaringen, over werkwijzen, ICT-mogelijkheden, contact met coachleerlingen, les geven via ‘Teams’, de niet-verplichte extra’s op Instagram, et cetera. Ook wij zoeken dus onze weg en leren heel veel bij, hebben we al geconstateerd. 

We hopen als team dat alles duidelijk is voor leerlingen en ouders. Mocht dat niet zo zijn, stuur dan een e-mail naar s.vanderree@eligant.nl. We helpen graag en denken mee. 

Belangrijke mededelingen: 

  • Er is nu een heel overzichtelijk afvinkschema beschikbaar voor HAVO en VWO. Dit schema vat voor elk vak kort de bezigheden per week samen. Als je hiermee aan de slag gaat, is het erg belangrijk om het document “waaraan werk je” (zie hieronder) ernaast te houden. In dat document vind je namelijk de uitleg en specifieke opdrachten. De opdrachten in dit schema zijn de basis. Het zou goed zijn om daarnaast bezig te gaan met keuzemodules en het wegwerken van eventuele B’tjes, N’etjes en L’etjes.
  • In het werkdocument waaraan werk je, pasten we een aantal kleine dingen aan. Bovenaan zien jullie bovenaan wat aangepast is. Met vragen kun je terecht bij de vakdocent. 
  • TEAMS aanzetten: met de collega’s zijn we deze week ‘Teams’ van Microsoft aan het ontdekken. Een aantal collega’s werkt er ook al mee samen met leerlingen. Het is fijn als jullie deze mogelijkheid op je laptop aanzetten. Hier uitleg over het downloaden van Teams. Onder deze link vind je uitleg over het aanzetten van deze meldingen. Vraag aan ouders is, om je zoon/dochter daarbij te helpen indien nodig.
  • Intussen evalueren we leerjaar 1 met het oog op komend jaar en zijn we volop bezig met leerjaar 2. Daardoor is er een aantal ‘rooster’wijzigingen. Houd daar alsjeblieft rekening mee wanneer je vragen wilt stellen: 
    • De collega’s van Engels zijn afwezig op vrijdag 20 maart 
    • De collega’s van kunst zijn afwezig op 24 maart 
    • De collega’s van M&W zijn afwezig op 23 en 30 maart 

Eligant Boekenclub

Op initiatief van collega’s Gijs Wasseveld en Joske van Zomeren starten we met de Eligant Boekenclub voor ouders en collega’s van Eligant (sorry leerlingen, jullie tijd komt nog…). Dat waren we al van plan en staat dus los van de huidige situatie.  We vragen de Eligantleerlingen om elke dag te lezen, dus het is leuk als we zelf het goede voorbeeld geven. Als eerste Boekenclubboek staat Lampje van Annet Schaap op de lijst. Dit boek zouden jullie natuurlijk ook samen kunnen lezen. We informeren jullie over het moment waarop we het boek samen (eventueel online) bespreken en dan kiezen we weer een nieuw boek uit. 

Een kijkje in de keuken van afgelopen dagen…. 

Dagstart met het team via ‘Teams’.  Helaas konden niet alle net wakkere collega’s in beeld, maar we waren met meer collega’s dan tijdens een normale dagstart; de betrokkenheid is heel groot! 

Op Instagram ontstaan allerlei leuke, spontane en creatieve ideeën. Zoals we in onze eerste info lieten weten, hoef je geen account te hebben om mee te doen en te kijken en dat ben je natuurlijk niet verplicht.  

Iedereen is welkom om aan te sluiten op Instagram op 19-3 om 19:00!  

Er is veel animo voor de live Questions & Answers met @assistentschoolleider Sem van der Ree. Geen enkele vraag is dom of gek en we merken dat er heel veel goede vragen gesteld worden zoals: 

Hoe gaat dat nu met de keuzemodules van Bewegingsonderwijs? 

We zorgen ervoor dat iedereen afkrijgt wat af moet en we passen de hoeveelheid zo aan dat dat haalbaar is 

Moeten we als we weer op school komen harder werken? 

Als je de thuiswerkopdrachten goed volgt, hoef je straks niet harder te werken. We snappen hoe lastig deze periode is en passen het programma daarop aan! 

Wat is uw lievelingskleur? 

Blauw! Of oud-groen. 

Waarom werken we op school met A, B, N en L?

Zodat je beoordeling niet alleen gaat om een cijfer en zodat je beter kunt worden in iets waar je (nog niet) zo goed in bent. 


Bewegingsonderwijs

De collega’s bewegingsonderwijs organiseren dagelijks een challenge via @eligantbo. Superleuk dat jullie daar met zovelen op reageren en aan mee doen. En dat geldt niet voor leerlingen maar zelfs ouders en natuurlijk onze collega’s doen mee. Complimenten aan diegenen die al moeilijke houdingen aannamen of vele kilometers liepen en renden! 


Via @eliganttalen leer je nieuwe woorden en op @eligant_onderzoeken_ontwerpen kun je thuis met O&O aan de slag. Natuurlijk is het goed om het Jeugdjournaal te kijken en ook NOSstories geeft veel informatie over het Coronavirus in Nederland en de wereld en natuurlijk over andere belangrijke dingen die er spelen.  Zie ook: https://stories.lab.nos.nl/ /// https://jeugdjournaal.nl/